html website templates

Succesvolle mediation

Openbaar Ministerie

Na een avondje discozwemmen zes aangiftes van mishandeling door minderjarigen. Is strafrecht het juiste middel? Kortom; bij uitstek een zaak om een bemiddelingstraject op te starten. In oktober 2016 gaat een groep jongeren in de leeftijd van 10 tot 13 jaar discozwemmen. Wat begint met spelen op een zwemvlot, eindigt in aangifte van mishandeling. Vier kinderen van de basisschool geven aan dat ze geduwd, getrokken en geslagen zijn door twee jongens van de middelbare school. De twee jongens worden ter verantwoording geroepen. Na verhoor besluiten zij aangifte te doen tegen de andere vier kinderen.

In januari 2017 worden de kinderen uitgenodigd op het politiebureau. Tijdens het gesprek met de jongeren vertellen ze wat er gebeurde. Wat begon als een spel ontaardde in mishandeling. De jongeren geven unaniem aan dat ze dit een volgende keer anders aan zouden pakken. Aan het einde van het gesprek schudden ze elkaar de hand en bieden excuses aan. Ze zijn opgelucht dat het uitgesproken is. Er is voor gekozen om het gesprek alleen met de jongeren te voeren.

Omdat het om minderjarigen gaat, hebben de ouders hierin wel een rol. Na het gesprek vindt terugkoppeling naar de ouders plaats. Tijdens deze bijeenkomst licht de agent toe welke keuzes politie en justitie maken bij behandeling van een dossier. De zaken worden geseponeerd en de kinderen zullen hopelijk de volgende keer wel twee keer nadenken. Ook de ouders zijn tevreden over de afhandeling.

Deel deze Forum Romanum