how to build your own site for free

Oma Rini

Op donderdag 26 januari 2017 om 09.30 uur wordt in de Maastrichtse wijk Wolder het lichaam van de 82-jarige Rini Ansems, oma Rini zoals ze door buurtgenoten werd genoemd, in de garage van haar woning aan de Sluizerbank gevonden. Buren van de vrouw hadden de politie ingeschakeld, omdat ze haar een paar dagen niet meer hadden gezien. De woning van Rini bleek overhoop gehaald en sieraden waren daarbij meegenomen. Oma Rini was het laatst gezien op zondag 22 januari rond 15.30 uur toen zij een praatje maakte met iemand in de buurt van haar woning. Wat is er in de tussenliggende periode gebeurd? De politie weet het niet.

Om dit gruwelijk misdrijf op te lossen wordt een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) opgericht. 25 rechercheurs, onder leiding van de officier van justitie, doen onderzoek.

Al snel wordt het programma ‘Opsporing Verzocht’ ingeschakeld. De tips die binnenkomen worden door de politie onderzocht. Op enig moment, het is dan april 2017, maakt de politie bekend dat vermoedelijk een tenger gebouwde vrouw van ongeveer 1.70 meter lang en tussen de 20 en 35 jaar oud verantwoordelijk gehouden kan worden voor de moord. Ook als dit niet zo is, wil het rechercheteam graag met deze vrouw praten. Uit het onderzoek is gebleken dat oma Rini door messteken om het leven is gebracht en dat zij slachtoffer is geworden van een roofmoord.


Het opsporingsonderzoek duurt voort. Justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de dader(s) van deze laffe moord. Via stoepborden worden mensen die Rini op 22 januari nog gezien of gesproken hebben of anderszins over informatie beschikken, opgeroepen zich te melden bij de politie. De beloning is niet opgeëist; het geld blijft dus in de Staatskas.


Ondertussen gaat het onderzoek door. Het snijdeel van het mes waarmee Rini werd vermoord bleef achter in haar lichaam, het mes brak namelijk doormidden en vormde een belangrijk spoor in het onderzoek naar de dader. Op 13 juli wordt een 38-jarige vrouw, Sandra N., een verslaafde moeder van zes kinderen uit de Belgische grensplaats Vroenhoven, aangehouden in verband met betrokkenheid bij de dood van oma Rini. Het onderzoek leidde naar deze verdachte. Zij werd door de Belgische politie gearresteerd. Het Openbaar Ministerie vraagt de Belgische justitie de vrouw over te dragen aan Nederland.

De aanhouding kwam na een tip van een Belgische man uit het drugscircuit. Hij zou een ex-vriend zijn van Sandra N. Op de dag van de moord zou Sandra N. een jas, een muts en een fiets van hem geleend hebben. Later zou ze zijn teruggekeerd: haar kleding zat toen onder het bloed.

De man heeft, ondanks de media-aandacht in deze zaak, lang getwijfeld. Net als Sandra N. zou ook hij een drugsachtergrond hebben en wilde niet opnieuw problemen krijgen met justitie. De Belgische justitie heeft het verzoek om overlevering van Sandra N., ingewilligd. Op 31 juli wordt zij overgeleverd aan Nederland, aangehouden, verhoord en in voorlopige hechtenis genomen.


Na het bekend worden van de arrestatie van de drugsverslaafde Sandra N. reageren buurtbewoners opgelucht. Zij zijn blij. Na de moord voelden zij zich veel onveiliger. Vroeger lieten zij deuren open, nu worden deze gesloten. Sommigen gingen zelfs over tot het plaatsen van beveiligingscamera’s.


Had deze moord veel eerder opgelost kunnen worden? De moeder van de verdachte zegt dat ongeveer een half jaar geleden, dus vlak na het plegen van dit gruwelijk misdrijf, de Belgische politie Sandra N. heeft gehoord, maar haar ook weer heeft laten gaan.


Op de dag van de moord sms’te Sandra N. haar moeder en vroeg haar of zij haar op wilde halen omdat ze uit haar appartement was gezet. De moeder haalde haar op en zag dat haar handen vuil waren en vol opgedroogd bloed zaten. Ik ben in Maastricht met de fiets gevallen, verklaarde Sandra N. Anderhalve week verbleef Sandra N. bij haar moeder en stiefvader in Bilzen (B) om dan plotseling te verdwijnen. Zij laat haar reiskoffer achter waarin de moeder vervolgens een bebloede jas en handdoek, een tuinschaar en het lemmet van het mes waarmee oma Rini vermoedelijk was vermoord, aantreft. Diezelfde dag nog stapt de moeder met de spullen naar de Belgische politie. De Belgische politie acteert hierop niet en gooit de spullen weg nadat er foto’s van zijn gemaakt. De foto van het lemmet is vergeleken met het mesdeel dat in Oma Rini is blijven steken en passen zeer waarschijnlijk bij elkaar. Maar Sandra ontkent.


Op 3 februari wordt Sandra N. door de Belgische politie opgespoord en verhoord. Twee uur later staat Sandra N. weer vrolijk lachend aan de deur bij haar moeder. Zij vindt het onbegrijpelijk dat de Belgische politie geen link gelegd heeft met de moord. Uit het proces-verbaal blijkt immers dat Sandra N. op de dag van de moord in Maastricht was. Volgens de politie in Bilzen is daarvoor een eenvoudige verklaring. “We konden die link niet leggen, omdat de moord in Maastricht ons niet bekend was”, zegt de korpschef van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst tegen de media.


Maar het Openbaar Ministerie in Limburg bestrijdt dit. Direct na de moord op Rini Ansems zijn alle procedures juist gevolgd en is alle informatie meteen internationaal, dus ook in België, uitgezet. Er is een goede manier van samenwerken met de Belgische collega’s. Aangetroffen DNA is destijds meteen in alle internationale databanken gezet, maar daaruit was geen hit gekomen.

Op 13 november 2017 vond de eerste pro forma behandeling plaats bij de Meervoudige Kamer van de rechtbank Limburg.

Haar advocaat stelt dat het in de woning van Rini Ansems aangetroffen bloed weliswaar van de verdachte is, maar dat zij Rini niet om het leven heeft gebracht. Sandra N. ontkent in alle toonaarden dat zij de dader is. Voor het overige beroept zij zich verder op haar zwijgrecht.


Haar advocaat wil een nader onderzoek. Hoe is het bloed van N. in de woning van Ansems terechtgekomen? Volgens de advocaat had Sandra N. bloed verloren tijdens een heroïne-injectie. Een ander, mogelijk een kennis die de politie op het spoor van N. zette, zou de spuit met bloed meegenomen kunnen hebben naar het huis van Ansems en daar bloeddruppels achtergelaten hebben. Ook wil de advocaat diverse getuigen, waaronder de moeder van Sandra N. , horen.


De officier van justitie verwijst het alternatieve scenario naar het rijk der fabelen, omdat het niet past bij de aangetroffen DNA sporen en het bloedspattenpatroon. In de garage en in de woning zijn namelijk 11 bloeddruppels gevonden die matchen met het DNA van Sandra N. Die zijn ook aangetroffen op het lichaam van oma Rini. Het bloedspattenpatroon wijst uit dat het gaat om druppelend bloed en niet om bloed dat met een injectiespuit is geplaatst.


Na een kort beraad besluit de rechtbank de onderzoekswens van de advocaat voor wat betreft het nader onderzoek naar de vraag hoe het bloed van Sandra N. in de woning terecht gekomen is, niet te honoreren. Wel stemt zij in met horen van de twee getuigen, te weten de ex-vriend van Sandra N. en haar moeder.


Op 21 november dient de zaak, tijdens een door de officier van justitie gevorderde extra pro forma zitting, opnieuw bij de rechtbank Limburg. Deze behandeling staat geheel in het teken of verdachte N. al dan niet in het Pieter Baan Centrum opgenomen moet worden voor een onderzoek naar haar psyche.


De rechtbank verwijst op 21 november de zaak terug naar de Rechter-Commissaris en vordert de opname van verdachte Sandra N. in het Pieter Baan Centrum voor een psyche-onderzoek.


Tijdens een regiezitting van de rechtbank Limburg op 6 februari 2018 worden de twee getuigen gehoord. Sandra zou vorig jaar huilend aan de overbuurman (haar ex-vriend) verklaard hebben oma Rini vermoord te hebben. Een verklaring die de overbuurman, eveneens met een rijk drugsverleden, onder ede aflegt. Hij leende Sandra op die bewuste dag zijn jas, muts en fiets. Zij verklaarde toen dat zij vanwege problemen in de relationele sfeer, haar woning niet meer in kon. Een uurtje later stond Sandra weer bij hem voor de deur. Zijn uitgeleende jas zat toen volledig onder het bloed. Gezien de hoeveelheid bloed kon hij niet geloven, zoals Sandra verklaarde, dat zij van de fiets was getrokken door iemand die haar wilde beroven. Sandra brak en vertelde hem het ware verhaal.


Sandra had op straat gezien dat oma Rini sieraden droeg. Zij volgde oma Rini naar haar woning. Daar aangekomen bedreigde zij oma Rini in de garage van de woning met een mes in de hoop dat oma Rini in paniek zou raken en aan haar sieraden en geld zou afgeven. Oma Rini verzette zich echter hevig en Sandra stak haar met een mes. Sandra zou de volgende dag nog terugkeren naar de woning van Oma Rini om de kluis mee te nemen. Tot dan bestond de buit slechts uit een handvol juwelen, huissleutels en ongeveer 50 euro aan contant geld.


Sandra is het braafste meisje van de wereld, maar niet als zij onder invloed van drugs is, verklaart de moeder van Sandra eveneens onder ede tijdens de terechtzitting. Ook bevestigt zij dat ze in haar huis een zak had aangetroffen met daarin onder meer de bebloede jas en een deel van het mes waarmee oma Rini vermoord was.


De inhoudelijke behandeling van deze zaak ter terechtzitting zal vermoedelijk in mei/juni 2018 plaatsvinden. Dan komt de officier van justitie met een strafeis waarna de rechtbank Limburg vermoedelijk 14 dagen later uitspraak zal doen.

Deel deze Forum Romanum